.png)
הבחינה הפסיכומטרית, שנקראת גם "פסיכומטרי" או "פסיכו", היא מבחן שמתקיים בישראל מאז 1984 ומשמש כלי מיון לקבלה ללימודים באוניברסיטאות ומכללות. הבחינה מופקת על ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה (מאל"ו), שמנוהל על ידי המועצה להשכלה גבוהה.
המטרה של הבחינה היא להעריך את סיכויי ההצלחה של מועמדים בלימודים אקדמיים. הציון בפסיכומטרי משולב יחד עם ציוני הבגרות כדי לנבא את הצלחת המועמד בשנה הראשונה בלימודים. באופן כללי, מועמדים בעלי ציונים גבוהים בפסיכומטרי ובבגרויות נוטים להצליח יותר באקדמיה.
הבחינה הפסיכומטרית משמשת כלי לסינון מועמדים המבקשים ללמוד באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. תפקידה העיקרי הוא להעריך את הסיכויים של המועמדים להצליח בלימודים אקדמיים. הקבלה למוסדות אלו מתבססת לרוב על ציון משולב, שנקרא ציון סכם, המורכב מציון הבחינה הפסיכומטרית ומשקלול ציוני הבגרות. במרבית התחומים, ניתן משקל זהה לפסיכומטרי ולבגרות.
הציון המשולב משמש בשתי דרכים עיקריות: בחוגים בהם הביקוש רב יותר ממספר המקומות הפנויים, הציון מאפשר לבחור את המועמדים בעלי הציונים הגבוהים ביותר, מתוך ההנחה שיש להם סיכוי טוב להצליח. בחוגים אחרים, הציון קובע סף קבלה מינימלי, במטרה להבטיח שרק מועמדים שמסוגלים להצליח יתקבלו.
השיטה הזו מבוססת על כך שנמצא קשר חזק יחסית בין ציון הסכם להצלחה בלימודים אקדמיים. עם זאת, יש מוסדות, כמו האוניברסיטה הפתוחה ומכללות שונות, שבהם הפסיכומטרי אינו חובה בחלק מהחוגים או בכולם. בנוסף, ישנם חוגים שמאפשרים קבלה ללא פסיכומטרי למועמדים עם ציוני בגרות גבוהים.
מבחן פסיכומטרי לדוגמא
כדי להגיע מוכנים בצורה הטובה ביותר למבחן, חשוב לתרגל כמה שיותר סימולציות במהלך הקורס.
תרגול סימולציות מאפשר להכיר מגוון רחב של סוגי שאלות ולהתכונן לשאלות שיכולות להופיע במבחן עצמו.
בנוסף, הסימולציות עוזרות גם בפן המנטלי: הן מאפשרות לנו לתרגל ניהול זמן, להתמודד עם תחושת הלחץ, וליצור היכרות עם האווירה במבחן האמיתי.
כאן תוכלו לתרגל מבחן לדוגמה ולקבל הבנה מעמיקה יותר על מבנה והאופי של המבחן הפסיכומטרי